Garmin GPSMap 60Csx + Debian Linux

Придбав соб╕ цяцьку, Garmin GPSMap 60Csx. Штука просто кайфова, особливо в пор╕внянн╕ з вживаними мною ран╕ше Garmin Etrex Legend. По-перше, Sirf III, ловить супутники нав╕ть у к╕мнатах з 1 в╕кном. По-друге, набагато зручн╕ший ╕нтерфейс, можна вказувати точку сл╕дування безпосередньо з стор╕нки з картою, нав╕вшись курсором. З Legend таке не проходило. По-трет╓, Micro-SD картка. У мене там 128М. Вс╕ потр╕бн╕ мен╕ карти займають до 30М. А це вся Укра╖на (доступна тут: http://avalon.org.ua/diff/GPS/Ukraine_Garmin_noroute_cyr.zip), детальн╕ший Крим, Карпати (майже ╕деальн╕ карта доступна тут: http://avalon.org.ua/diff/GPS/Karpaty_4_v4.0-0512060242-bin.zip), Кавказ (ця зовс╕м б╕дненька). Плюс залив вейпо╕нт╕в Криму. Багато.

Ну, по порядку.

Для роботи з GPS ╓ ульотна програма gpsman. Вона просто працю╓. Нормально злива╓ ╕ залива╓ треки, вейпо╕нти ╕ таке ╕нше в/╕з GPS. Нормально завантажу╓ граф╕чн╕ карти (треба т╕льки встановити модуль libtk-img). Не вм╕╓ ╕мпортувати треки ╕ вейпо╕нти Ozi Explorer :( Проте нормально експорту╓ ╖х в формат Ozi. Тому довелося поставити gpsbabel. Останн╕й вм╕╓ конвертувати GPS-дан╕ м╕ж неймов╕рною купою формат╕в, в тому числ╕ й ozi. Я робив так:

gpsbabel -i ozi -f POI.txt -o gpx -F POI.gpx

П╕сля чого можу нормально ╕мпортувати в gpsman точки в формат╕ gpx.

Для кириличних точок я обламався п╕дбирати кодування, тому просто зконвертував файл з такими точками в трансл╕т за допомогою catdoc:

catdoc -s koi8-u -d us-ascii tmp/GPS/Crimea/POI2.txt > POI.txt

Загалом, нормально.

Оск╕льки наб╕р м╕сць, куди я можу податися, досить обмежений, витягнув соб╕ карти Криму, Карпат та Кавказу. З╕брав до купи за допомогою sendmap. Нажаль, ця софтинка не йде в комплект╕ Debian, хоча, я думаю, ╖╖ могла б зам╕нити gpsbabel. Але з останньою л╕ньки було розбиратися. Тому просто злив вс╕ карти в одну директор╕ю ╕ запустив

sendmap20 -lgmapsupp.img *

Оск╕льки м╕й прилад ум╕╓ працювати як USB Mass Storage, я його саме так ╕ вв╕мкнув. Пот╕м залив створену мапу в GPS:

mount /mnt/flash
cp gmapsupp.img /mnt/flash/Garmin/
umount /mnt/flash

Щастя прийшло. Отже, тепер я маю все, що мен╕ потр╕бно для роботи з мо╖м приладом. Була думка про те, що, можливо, ма╓ сенс поредагувати отриману карту, але я не знайшов нормального редактора карт в формат╕ Garmin img п╕д Linux, а нормально працююча п╕д wine програма MapEdit не надиха╓ мене на роботу :) Та ╕ не до цього вже, адже все, що потр╕бно в мене вже ╓.

Дореч╕, треки можна читати прямо з GPS в режим╕ USB Drive, вони там лежать в формат╕ gpx в кореневому каталоз╕, ╕мена в╕дпов╕дають датам.

-----